Weg uit Oegstgeest

21 april 2020 om 21:14 uur · Christel Ruijgrok · Blog


Oegstgeest is de plek waar ik ben opgegroeid. Inmiddels 18 jaar geleden verruilde ik Oegstgeest voor Zuid-Limburg. Wat moet je weten over Oegstgeest? En wat is er te doen? Ik zal het je vertellen.

Het grote dorp in de Randstad

Twee dingen zijn me het meeste opgevallen sinds ik niet meer in Oegstgeest woon, namelijk dat het dorp bekender is dan ik dacht, maar dat veel mensen geen flauw benul hebben waar het ligt. Als er iets is wat de naamsbekendheid van Oegstgeest goed heeft gedaan, is het wel een boek, dat verscheen halverwege de jaren '60. En dan heb ik het over de roman 'Terug naar Oegstgeest' van Jan Wolkers. Het valt me op bij hoeveel mensen dit boek komt bovendrijven, wanneer ik het over mijn vroegere woonplaats heb. Het staat blijkbaar bij veel mensen in de boekenkast van hun herinnering.

Ik loop al een tijdje met het idee om ook een boek te schrijven en dan noem ik het 'Weg uit Oegstgeest'.

Dan zal ik nu het goed bewaarde geheim over Oegstgeest verklappen, namelijk waar het ligt. Dat zou nog eens een goede quizvraag zijn, waarop jij na vandaag het antwoord weet! Het ligt in Zuid-Holland en grenst aan Leiden. Ooit was Oegstgeest trouwens groter dan Leiden, getuigt ook een kaart uit 1867, die bij mijn ouders aan de muur hangt. Maar ergens in de geschiedenis heeft de grote wisseltruc plaatsgevonden en werd Oegstgeest grotendeels opgeslokt door Leiden.

Het is trouwens nog niet zo makkelijk om in Oegstgeest te komen. Blijf bij de les en maak aantekeningen, zou ik zeggen.

Oegstgeest heeft bijvoorbeeld geen treinstation. En dat is bijzonder voor een plaats met ruim 24.000 inwoners. Zeker als je je bedenkt dat er wel een treinstation is in Grijpskerk (2.800 inw.) en Spaubeek (3.600 inw.). Reis je dus met het openbaar vervoer, ga dan eerst met de trein naar Leiden Centraal en stap daar in de bus om een minuut of vijftien later in Oegstgeest te arriveren. Wil je met de auto naar Oegstgeest? Ook dan is het opletten geblazen. Op de A44 vanuit Schiphol richting Den Haag kom je maar één bord tegen waarop Oegstgeest staat vermeld. Hij staat ter hoogte van Akzo Nobel, de verfproducent waar mijn vader ruim 40 jaar heeft gewerkt. Ook als je tot vandaag niet wist waar Oegstgeest ligt, is de kans groot dat je er al heel wat keren langs bent gereden.

Geen paniek trouwens als je de afslag mist, want dan kom je bij Corpus, het indrukwekkende museum over het menselijk lichaam. Veel mensen denken dat Corpus in Leiden ligt, maar dat is niet waar! Het ligt nog net op Oegstgeests grondgebied.

Waar ligt Oegstgeest?

Oegstgeest is een plaats in Zuid-Holland en grenst aan Leiden. Het ligt aan de snelweg A44. De drie grootste pluspunten van Oegstgeest zijn: locatie, locatie en locatie. Je fietst zo naar Noordwijk aan Zee. De grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam liggen allemaal in de buurt.

Hoeveel inwoners heeft Oegstgeest?

Oegstgeest heeft ruim 24.000 inwoners. Ooit was Oegstgeest groter dan Leiden, maar ergens in de geschiedenis heeft de grote wisseltruc plaatsgevonden en werd Oegstgeest grotendeels opgeslokt door Leiden.

Heeft Oegstgeest een treinstation?

Oegstgeest heeft geen treinstation. En dat is bijzonder voor een plaats met ruim 24.000 inwoners! Reis je dus met het openbaar vervoer, ga dan eerst met de trein naar Leiden Centraal en stap daar in de bus om een minuut of vijftien later in Oegstgeest te arriveren.

Corpus ligt nog net op Oegstgeests grondgebied. Foto: Bic, Wikipedia

Waarom Oegstgeest?

Eenmaal in Oegstgeest realiseer je je direct dat deze plek strategisch heel goed ligt. Je fietst zo naar Noordwijk aan Zee of naar Leiden. Bovendien liggen de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam allemaal in de buurt. Voor veel inwoners van Oegstgeest is dat ook een belangrijke reden om er te wonen. De drie grootste pluspunten van Oegstgeest zijn: locatie, locatie en locatie.

Eenmaal in Oegstgeest realiseer je je direct dat deze plek strategisch heel goed ligt. Foto: Google Maps

Ooit was Oegstgeest trouwens groter dan Leiden, getuigt ook een kaart uit 1867, die bij mijn ouders aan de muur hangt. Foto: Handgekleurde litho uit de atlas van J. Kuyper

Hoe ziet Oegstgeest eruit?

Denk aan nette rijtjeshuizen en oranje straatnaambordjes met gele letters (ja echt!). Er zijn meerdere winkelcentra, waarvan de Lange Voort het grootste is. Tegenover de Appie staat de mooie Oudenhof Molen uit 1819. Oegstgeest heeft ook een kasteel, aan de rand van het dorp, het idyllische Kasteel Oud Poelgeest uit 1640. En er is een café, De Gouwe. Inderdaad één café op 24.000 mensen! Dat geeft in ieder geval weinig keuzestress! Als er ooit een wedstrijd komt tussen plaatsen met de laagste cafédichtheid, dan gaat Oegstgeest beslist meedoen om de prijzen!

Noemenswaardig is zeker ook het Oegstgeester Kanaal. Je kunt erin zwemmen, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Poldercross. En je kunt er bootje varen als het lekker weer is. Maar het Oegstgeester Kanaal is op z'n best tijdens een strenge winter. Voor schaatsliefhebbers is het goed om te weten dat je net iets vaker kunt schaatsen op het Oegstgeester Kanaal dan dat er een Elfstedentocht wordt gehouden. In 2012, toen de rayonhoofden voor het laatst tevergeefs bij elkaar kwamen en de Elfstedentocht net niet doorging, konden we wel schaatsen op het Oegstgeester Kanaal! Dat heb ik uiteraard gedaan.

Oudenhof Molen in Oegstgeest. Foto: Rosemarie van der Geest

Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Foto: Rosemarie van der Geest

Het gesprek van de dag

Een actueel onderwerp dat menig Oegstgeestenaar momenteel bezighoudt, is het achterstallige bruggenonderhoud. De bruggen over het kanaal op, zeg gerust, de slagaders van Oegstgeest zijn er niet zo best aan toe. De Leebrug is afgesloten voor verkeer en de Eijsingabrug is niet meer toegankelijk voor vrachtwagens. Ook de fietsbrug, de Jan Hendrik Oortbrug, begon af te brokkelen en is onlangs gerenoveerd. De gemeente Oegstgeest heeft aangegeven dat er de komende jaren weinig geld is om de andere bruggen op te knappen. Het kan dus zomaar zijn dat nog meer mensen Oegstgeest binnenkort kennen. Een ingestorte brug zal het nieuws wel halen!

Vrij recent ging Oegstgeest trouwens nog een beetje viral toen het artikel Forget Maastricht and Rotterdam: Eight places to host Eurovision verscheen. Het is een vermakelijk verhaal over plaatsen in Nederland die geschikt zouden zijn om het Eurovisie Songfestival te organiseren. Oegstgeest wordt hier in één adem genoemd met Gasselterboerveenschemond, Urk en Sexbierum. Volgens de schrijvers zou het hilarisch zijn als de hele songfestivalwereld de plaatsnaam Oegstgeest moest gaan uitspreken. Blijven oefenen, zou ik zeggen!

Schaatsen op het Oegstgeester Kanaal in 2012. Foto: Christel Ruijgrok

Uitzicht vanaf de Jan Hendrik Oortbrug in Oegstgeest in februari 2012. Foto: Christel Ruijgrok

Wat je verder moet weten over Oegstgeest

Toen ik er opgroeide, vond ik Oegstgeest de saaiste plek op aarde. Mijn definitie van Oegstgeest was lange tijd: saai kakdorp waar niets te doen is. Maar nu denk ik daar anders over. Het is er misschien niet bruisend, maar wel degelijk. En in de omgeving is genoeg te beleven. Zou ik terug willen? Nee, mijn huidige woonplaats Heerlen past beter bij mij. Heb ik mooie herinneringen aan Oegstgeest? Absoluut. Basisschool De Springplank, waar ik leerde lezen en schrijven. De slootjes, waar m'n moeder me leerde schaatsen. De vele speeltuintjes in onze wijk Haaswijk, waar mijn broer en ik speelden met de kinderen uit de buurt. Tafeltennisvereniging Pecos. De onovertroffen petits fours, die m'n oma haalde bij bakkerij Tijsterman.

In de schaduw van Leiden. In de voortuin van de Randstad. Daar ligt Oegstgeest, waar ik als klein meisje rolschaatste langs de narcissen.

Basisschool OBS De Springplank in Oegstgeest rond 1990. Foto: Christel Ruijgrok


Bart Mooi beschreven. Wij spreken ook van Station Oegstgeest, want hij staat op oorspronkelijk Oegstgeester grond.
30 mei 2023 om 22:56 uur ·
Maria Geweldig geschreven en gezongen Singer songwriter song. Zo zie je maar, als je meer tijd thuis moet doorbrengen heb je eindelijk tijd om je creatieve talenten extra te ontwikkelen en vorm te geven👍 Altijd leuk om te lezen hoe iemand terug kijkt op het geboortedorp. Laat ik nu net op 12 febr 2012 op dat bevroren ijs mijn arm hebben gebroken! Vandaar dat ik de datum zelfs nog precies weet. Wat ik wel een beetje mis in je artikel is de Klinkenbergerplas, maar misschien komt dat in deel 2 🧐🤞? Ik ga jullie zeker volgen als Oegstgeester die in Limburg geboren is 🤣! Veel creativiteit toegewenst 😘
24 april 2020 om 19:10 uur ·
Christel & Dennis Dank je, Maria! Balen dat je toen precies je arm brak. Maar al die schaatsers op het Oegstgeester Kanaal, wat zag dat er mooi uit. 🙂 Groetjes Christel ^C
26 april 2020 om 19:30 uur
Buur Simon PS. Pleintjes feest!
24 april 2020 om 13:27 uur ·
Buur Simon Leuk stukkie en leuke fotos van vroeger! =) Mooie tijd was het ook zeker en toch nog even meegepakt dat Leiden ooit kleiner was dan Oegstgeest :o Nu zijn vooral de schulden van de gemeente groter dan Leiden ;-) Groetjes Chris!
24 april 2020 om 13:27 uur ·
Christel & Dennis Hee Simon, Dank je 😁 die goede oude tijd. 😅 Groetjes Christel ^C
26 april 2020 om 19:28 uur
Marco Leuk stuk. Zat zelf op school op De Oudenhof, maar we waren wel jaloers op die fantastische jaarlijkse rolschaatswedstrijden bij De Springplank, wat een happening was dat. Met 4 man tegelijk startte er dan een groep, de jonge levens hingen er op dat moment vanaf, wie er als 1e over de finish knalde! Ja ja, ok, ok, meedoen was ook al voldoende, deel uitmaken van, daar ging het om en wat een verbondenheid. Heb er nog wel ‘s vaker aan gedacht om scholen hier in Oegstgeest dat mee te geven om te organiseren, maar de schoolpleinen waren nergens zo groot als op de Sringplank, waar toen helaas huizen voor in de plaats kwamen, weg fantastische speelplek. Maar wat ‘n spektakel. Herken alleen Springplank niet van bovenstaande foto, wij gingen er met hele buurt altijd voetballen op dat grote schoolplein, de fietsenhokken als doel. Super was ook altijd het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi in Oegstgeest. Met Oudenhof (mooie blauw/wit gestreepte shirts, horizontaal itt UVS) pakten we de beker, kampioen van Oegstgeest, man je was de koning te rijk en de wereld lag aan onze voeten 😃. Was zelf 1 jr toen ik uit ‘t Haagse in Oegstgeest kwam wonen. Hele jeugd daar doorgebracht en later naar Leiden verhuist in studententijd en na lang verblijf in Leiden en tijd in Caribean gewoond te hebben ben ik wel terug naar Oegstgeest gegaan. Mijn vlees en bloed heeft hier ook een mooie onbezorgde jeugd, wel met minder ruimte om te voetballen/spelen dan wij destijds, bijv. het Bonanza-dorp met de aangrenzende 2 asfalt-tennisbaantjes. Ook stuk minder bosjes/struikgewas these days om met vriendinnetjes te “sparren” 😉. Ligging Oegstgeest super idd, beter kan niet. Kortom, Oegstgeest rules!
24 april 2020 om 10:06 uur ·
Christel & Dennis Marco, Leuk om jou herinneringen te lezen. Bedankt! 🙌 De schoolvoetbaltournooien waren inderdaad episch 🙂 ^C
26 april 2020 om 19:25 uur
Ada Ik herken er alleen de tijd na 1980 van. Ben dr geboren en opgegroeid maar toen bestond Haaswijk nog niet eens. Heb nog op de bouwplaats gespeeld wat nu de Lange Voort is. Was toen nog weiland. En kroegen/cafe’s waren er toen wel maar liefst 4: De Roode Leeuw, Gouden Lantaarn, witte Huis en café Emmelot. En wij schaatsten op de slootjes tussen de weilanden waar nu de sportvelden liggen aan de A44 En natuurlijk nog de nonnen van Duinzigt waar ik nog op de kleuterschool zat.
23 april 2020 om 23:27 uur ·
Christel & Dennis Ada, Leuk om de verschillende herinneringen hier te lezen. Bedankt 😇 ^C
26 april 2020 om 19:23 uur
André van der Luit Leuk en herkenbaar verhaal. Ben ook in Oegstgeest geboren (1950) en getogen. Vertrokken naar West Brabant in 1974. Via Verre Oosten, Afrika en USA woon ik nu sinds 1993 in West Friesland. Denk nog vaak terug aan mijn geweldige jeugd in Oegstgeest, maar zou me er nu niet meer thuis voelen....
23 april 2020 om 21:55 uur ·
Christel & Dennis André van der Luit, Bedankt voor je reactie! ^C
26 april 2020 om 19:20 uur
Veronique Ruijgrok Wat een leuk verhaal over Oegstgeest! En wat herkenbaar allemaal. Ik ga ook even terug naar mijn jeugd en de korte tijd dat ik op de springplank zat! Ik herinner me goed de tijd op de Jan Wolkerslaan en vond het altijd erg leuk om samen te spelen in de weekenden toen we nog kinderen waren. Alleen op een gegeven moment moest jij heel veel huiswerk maken en had je minder tijd om te spelen met je kleine nichtje. Ik verheug me op de volgende verhalen!
23 april 2020 om 08:26 uur ·
Christel & Dennis Dank je, nichtje 🙂 En spelen bij "de piramide" niet te vergeten! ^C
26 april 2020 om 19:18 uur
Henriëtte Mulders Een mooi reclameverhaal voor Oegstgeest. Je hebt me veel nieuwe dingen verteld en meer laten kennismaken met Oegstgeest. Ga zo door 👍
22 april 2020 om 13:27 uur ·
Christel & Dennis Dank je, Henriëtte 🙂 ^C
26 april 2020 om 19:03 uur

nieuwe foto's

Scallop

The Scallop is een prachtig kunstwerk op ... meer
Aldeburgh, Suffolk
Engeland

Valletta, hoofdstad van Malta

Dit is het uitzicht vanuit Sliema op Val ... meer
Valletta
Malta

Heliostaat Maankwartier

De nieuwe stationsomgeving van mijn woon ... meer
Heerlen
Nederland
© 2025 Christel & Dennis · Als je gebruik maakt van deze site ga je akkoord met cookies, die dienen ter verbetering van de gebruikservaring van deze site.





Leuke website

Christel & Dennis is een leuke website met muziek, blogs, foto's, recepten en dingen om te doen. Luister naar muziek, lees de leuke verhalen en bekijk de inspirerende foto's. Houd je van koken of bakken? Dan zijn er voor jou heerlijke recepten. Op de leuke website Christel & Dennis is van alles te beleven!