Wat te doen in tijden van corona?

29 maart 2020 om 14:38 uur · Dennis Geurts · Blog


Voor wie het nog niet duidelijk was: het coronavirus houdt ons de komende periode in en rondom onze huizen gekluisterd. Ja, we mogen nog een boodschapje doen of even naar de apotheek. En een wandelingetje alleen naar de brievenbus is ook nog toegestaan. Maar daarmee houdt het wel zo'n beetje op. Het kan dan ook niet anders dat een aantal mensen zich stierlijk zal gaan vervelen. En dat moet natuurlijk te allen tijden voorkomen worden. Laat ik je een beetje op weg helpen om deze gaten op te vullen.

Laat ik beginnen met wat je vooral NIET moet gaan doen. Kies niet voor de gemakkelijke weg. Ga nu niet de zoveelste serie op Netflix of een andere streamingdienst opzetten! Ik hoop echt dat je ook gaat kiezen voor andere activiteiten. Bezigheden die meer creatief van aard zijn en waar je zelf een actieve bijdrage aan geleverd hebt. Eindelijk eens iets gaan doen waar je eerder nooit aan toekwam. En dan bij voorkeur buiten je comfort zone treden. Erachter komen dat je over talenten beschikt, die stukken verder reiken dan enkel het goed zijn in het kunnen meepraten over de laatste trends op het gebied van films en muziek.

Omdat een begin hiermee maken lastig kan zijn, wil ik je graag helpen. Laat ik beginnen met het goede nieuws: het uiteindelijke resultaat hoeft nergens toe te leiden. Er is geen deadline en er is geen winstoogmerk. Misschien dat het wel ergens toe leidt in de toekomst, maar als dat niet zo is, is dat ook oké. Dit is jouw persoonlijke ontdekkingsreis en niet die van iemand anders. Om je te helpen kiezen welke weg in te slaan, heb ik een aantal 'planeten' beschreven waar je op avontuur naartoe kunt gaan. Meerdere planeten bezoeken mag uiteraard!

Muzikus

De muzikale planeet. Een speciale plek voor eenieder die het liefst de hele dag alle hits op de radio meezingt. Waarom dit niet eens serieuzer aanpakken? Nee, je wordt heus niet de nieuwe Beyoncé of Ed Sheeran, maar dat is dan ook niet het doel. Gewoon eens kijken wat je allemaal wel of niet aankunt op muzikaal gebied. Maar vooral ook veel plezier hebben. Begin eens met op YouTube te zoeken op karaokeversies van je favoriete liedjes. Lekker meezingen en misschien eens een opname ervan maken met je smartphone. Te afgezaagd? Dan is er ook de mogelijkheid om je eigen draai aan een bekend liedje te geven. Er zijn, zeker van de grootste hits, honderden verschillende versies op internet te vinden. Daar zit vast wel iets tussen dat bij jouw stembereik past.

Heb je iets leuks gevonden? Ga dan eerst maar eens goed oefenen. Daarna kun je kijken of er iemand in je naaste omgeving is die een instrument kan bespelen. Geef die persoon de opdracht jouw nummer te leren (je zult versteld staan hoeveel bekende liedjes vaak eenvoudig te leren zijn) en kom zo samen tot een bewerkte versie. Heb je de smaak te pakken? Waarom maak je niet een mooie opname van jullie samenwerking en deel je deze met de wereld. Eng? Welnee, ook dat is buiten je comfort zone treden. Gewoon doen! Je leeft tenslotte maar één keer.Artistico

De thuisbasis voor mensen die houden van tekenen en schilderen. Niemand verwacht hier dat je grootheden als Picasso of Rembrandt evenaart. Begin klein zou ik zo zeggen. Misschien eerst eens werken aan het verbeteren van je tekenvaardigheden. Kleuren op nummers is hiervoor uitermate geschikt. Op internet vind je duizenden afbeeldingen, afdrukken en starten!

Klinkt saai? Dan ga je toch zelf iets tekenen! “Ja maar, ik kan geen mensen tekenen!” Ik hoor het je zeggen. Ik ook niet. Gelukkig kun je ook genoeg andere dingen tekenen, waarvoor je niet supergetalenteerd hoeft te zijn. Ik kwam bijvoorbeeld op het idee om een metrokaart te maken van mijn woonkamer. Benoem een aantal punten in je woonkamer als metrostation en maak er een kaart van. Misschien een kleine tekening van elke stop erbij. Ook leuk: maak een eigen landkaart. Of creëer een fantasiewereld. Laat je creativiteit de vrije loop. Uiteraard deel je de fraaiste creaties met anderen.

Kleuren op nummer. Foto: Dennis

Ik kwam bijvoorbeeld op het idee om een metrokaart te maken van mijn woonkamer. Foto: Dennis

Kindra

Verreweg de meest speelse planeet. Natuurlijk makkelijker om te betreden wanneer je zelf kinderen hebt, maar ook leuk voor mensen zonder kinderen. De komende tijd ga jij alles doen wat kinderen ook doen. Want waarom zou je dat eigenlijk als volwassene niet meer mogen? Wie heeft er verzonnen dat Duplo en Lego alleen voor kinderen is? En Buurman en Buurman? En de Donald Duck? Laten we eerlijk zijn, dat blijft toch allemaal leuk!

Misschien zit er ook een kleine noodzaak om deze wereld te betreden, omdat je graag ziet dat je eigen kinderen hun energie kwijt kunnen én ondertussen ook nog wat leren. Ideaal daarvoor is wat ik het 'bomenspel' doop. In mijn tuin staan drie bomen (heb je geen tuin/bomen, kies dan drie punten in huis die een stukje van elkaar verwijderd zijn.) Elk punt krijgt nu één nummer. Noem vervolgens één nummer en laat je kind(eren) rennen naar het juiste punt. Vervolgens breid je de opdracht uit door aan elk punt extra getallen toe te voegen. En daarna letters, en dan kleuren, en dan landen, en dan soorten fruit enzovoorts. Een succesvolle middag gegarandeerd. En slapen dat die kinderen zullen!

Nog niet genoeg? Dan ga je samen met je kinderen een voorstelling in elkaar zetten. Een stukje poppenkast, een liedje zingen, wat voorlezen uit een boekje, dansen op een bekend liedje, een mopje vertellen, een trucje voordoen. Alles is toegestaan, zo lang het maar afwisselend is. Is de voorstelling klaar? Stuur dan een uitnodiging naar een aantal mensen toe en geniet samen van de show. (Een goede tool om met meerdere mensen verbinding te maken is ZOOM. Het enige dat de toehoorders hoeven te doen is deze app te downloaden en de link te openen die jij ze toestuurt.)


Het bomenspel. Foto: Dennis

Scrivio

De planeet voor de liefhebbers van het geschreven woord. Voor mensen die de boeken van schrijvers als Jo Nesbø en Bill Bryson verslinden. Maar die ook houden van een grappige of aangrijpende column. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar waarom ga je niet zelf eens wat op papier zetten? Je kunt elke dag van de week beginnen aan een korte schrijfcursus en je zo de basisbeginselen kundig maken. Je kunt schrijven over eender welk onderwerp: je laatste vakantie, je huisdier, je favoriete sportclub en noem maar op. Of nog leuker: over onderwerpen die niet echt bestaan. Blijven doorschrijven, net zo lang tot je een aantrekkelijk verhaal hebt geschreven. En delen maar!

Niet uitdagend genoeg? Dan heb ik een super ingewikkelde opdracht voor je. Bløf had met 'Zoutelande' de grootste Nederlandstalige hit allertijden te pakken, maar wist je dat dit liedje gecoverd is? Het origineel is van de Duitse band Bosse en heet 'Frankfurt Oder.' "Ja, zo kan ik het ook!" zal je nu misschien denken. Nou vergeet het maar, het is echt superlastig om een liedje vanuit een andere taal te vertalen naar het Nederlands én er dan ook nog een andere draai aan te geven. En daarbij komt ook nog eens dat je het resultaat moet kunnen zingen (dus je zult onder meer rekening moeten houden met het aantal lettergrepen en woordkeuze/rijmvormen) Ik geef het je te doen! Maar mocht het je lukken: wie weet is er wel een bekende Nederlandse band in jouw creatie geïnteresseerd en hoor je binnenkort jouw versie op alle radiostations!

Behalve deze vier planeten is onze sterrenstelsel natuurlijk bezaaid met andere interessante oorden. Je bent uiteraard vrij om ook naar deze plaatsen te reizen. En welke bestemming het ook mag worden: ik weet zeker dat je er geen spijt van zult gaan krijgen! Het enige voordeel van het coronavirus achteraf zal zijn dat het de mensheid creatiever heeft gemaakt. Dit is je kans. Ga ervoor en deel jouw gaven met de rest van de wereld!Marie-José Creativiteit levert deze coronacrisis zeker op. Leuk geschreven Dennis. Jij en je gezin vermaken zich wel.
22 april 2020 om 07:24 uur ·
Christel & Dennis Hoi Rosemarie, fijn om te horen dat je veel plezier beleefd hebt met lezen van de blog. Succes met kleuren op nummers. We zijn uiteraard benieuwd naar het resultaat!
30 maart 2020 om 18:14 uur ·
Rosemarie Hoi Dennis, wat een leuk verhaal en goede ideeen. Ik heb er gelijk al eentje uitgepikt: Kleuren op nummer. En nu wachten op je volgende literaire uitspattingen !! Chapeau
29 maart 2020 om 17:34 uur ·

nieuwe foto's

Scallop

The Scallop is een prachtig kunstwerk op ... meer
Aldeburgh, Suffolk
Engeland

Valletta, hoofdstad van Malta

Dit is het uitzicht vanuit Sliema op Val ... meer
Valletta
Malta

Heliostaat Maankwartier

De nieuwe stationsomgeving van mijn woon ... meer
Heerlen
Nederland
© 2024 Christel & Dennis · Als je gebruik maakt van deze site ga je akkoord met cookies, die dienen ter verbetering van de gebruikservaring van deze site.

Leuke website

Christel & Dennis is een leuke website met muziek, blogs, foto's, recepten en dingen om te doen. Luister naar muziek, lees de leuke verhalen en bekijk de inspirerende foto's. Houd je van koken of bakken? Dan zijn er voor jou heerlijke recepten. Op de leuke website Christel & Dennis is van alles te beleven!