Dit scones recept is van Lily's Restaurant & Tearoom uit Paignton in Engeland. Het stond in een lokaal Engels magazine, Devon Life Magazine, dat ik las toen ik in Engeland was. Eenmaal thuis heb ik het scones recept meteen uitgeprobeerd en ik kan je zeggen, het is in één woord: fantastisch. Dit is het perfecte scones recept voor je eigen high tea of afternoon tea.
Meer over dit recept hoor je in de
C&D On Tour podcast over Suffolk, Engeland.
Ingrediënten voor ca. 20 scones
500 gram patent tarwebloem
125 gram margarine
25 gram bakpoeder
125 gram suiker
210 ml halfvolle melk
1 ei
150 gram rozijnen (optioneel)
Ingrediënten voor de clotted cream
250 gram mascarpone
125 gram slagroom
Bereiding van de scones
Bereiding van eierwassing (egg wash)
Eierwassing maak je vooraf en breng je met een kwastje aan op de scones voordat deze de oven in gaan. Dan krijgen ze een prachtig glanzend, goudbruin laagje.
1. Doe het ei in een kom en kluts deze goed met een vork.
2.Voeg 2 eetlepels water toe en snufje zout. Roer het door elkaar.
Rozijnen wassen en wellen
Als je scones met rozijnen wilt maken, is het belangrijk dat je de rozijnen eerst laat wellen. Doe je dit niet, dan zullen de rozijnen het deeg gaan uitdrogen. En dat wil je niet.
1. Was de rozijnen.
2. Laat ze 15 tot 30 minuten in het warme water wellen.
Oven voorverwarmen
Zorg dat je over voorverwarmd is op 160 graden.
Bereiding van de scones
1. Voeg de bloem, margarine en bakpoeder samen in een kom. Wrijf het met je vingertoppen tot een zandachtige structuur, vergelijkbaar met broodkruimels. Het duurt even totdat je de juiste structuur hebt â wees geduldig, dat zal beloond worden!
2. De suiker en de melk voeg je samen in een aparte kom. Roer totdat de suiker is opgelost.
3. Het melkmengsel giet je vervolgens voorzichtig bij het bloemmengsel. Roer met een grote lepel.
4. Doe wat bloem op je aanrecht of werkblad en leg het deeg daarop. Nu kun je beginnen met kneden totdat je een mooie, gladde deegbol hebt. Laat het deeg 10 minuten rusten. (Een goed moment om alvast een kop thee te drinken).
5. Duw ongeveer een minuut lang op het deeg.
6. Als je scones met rozijnen wilt maken, voeg je nu de gewelde rozijnen toe. Rol het deeg uit, verdeel de rozijnen erover en rol het op. Vervolgens kneed je totdat de rozijnen gelijkmatig verdeeld zijn door het deeg.
7. Voeg indien nodig nog wat bloem toe aan je werkblad. Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Trek het even los, zodat het niet blijft plakken. Steek rondjes uit met een diameter van ongeveer 7,5 centimeter. Tip: doe wat bloem over je ronde uitsteekvorm (een glas gebruiken kan ook), zodat het deeg niet blijft kleven.
8. Leg bakpapier op een bakplaat en plaats hierop de scones. Strijk met een kwastje de eierwassing over de scones.
9. Bak de scones ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. De scones zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Bereiding van de clotted cream
1. Klop de slagroom dik.
2. Voeg de mascarpone beetje bij beetje toe en klop de room verder stijf.
Serveer de scones met clotted cream en jam. En smullen maar!